Polityka

Stanowisko Prawicy Rzeczypospolitej w sprawie proponowanych zmian w Konstytucji RP

Copyrights_Prawica_RP

Zaniepokojeni deklaracjami Pana Prezydenta Andrzeja Dudy oraz innych polityków, o możliwości wprowadzenia do Konstytucji Rzeczypospolitej zapisu o członkostwie Polski w Unii Europejskiej stanowczo mówimy NIE. Wpisanie do Konstytucji zapisu o przynależności do Unii jest działaniem ograniczającym suwerenność naszego państwa.

W pamięci polskiego społeczeństwa żywe jest jeszcze wspomnienie sprzed ponad 40 lat, kiedy to do Konstytucji PRL  (10 lutego 1976 roku), Sejm uchwalił poprawki, wprowadzając zapis o przewodniej roli PZPR i przyjaźni ze ZSRR. Wprowadzenie takiego zapisu do Preambuły Ustawy Zasadniczej odebrane było przez Polaków jako akt wiernopoddańczy, a dla Sejmu i społeczeństwa, jako sygnał do autocenzury.

Pomysłodawcy wpisania do Konstytucji Rzeczpospolitej członkostwa Polski w Unii Europejskiej proponują, byśmy nałożyli sobie sami, ograniczenie suwerenności i samostanowienia o Państwie Polskim, aktem, który obniża rangę Ustawy Zasadniczej.  Organizacje międzynarodowe ulegają zmianom a zapisy w konstytucji pozostają. Pomysłodawcy tego kuriozum, wykazują lekceważenie narodu polskiego, odbierając obywatelom prawo do wolności poglądów i oddając ster w ręce międzynarodowej organizacji, w której Polska ma niewiele do powiedzenia. Państwo polskie zostało członkiem Unii Europejskiej na mocy demokratycznego referendum i nie była to decyzja jednogłośna. Dlaczego więc teraz, ten demokratyczny wybór ma się stać dyktatem? Polska jest obecnie członkiem Unii Europejskiej, ponieważ taki jest polski interes narodowy. Wprowadzając zapis w Konstytucji, legitymizujemy wszystkie przyszłe decyzje unijne niezależnie czy będą one korzystne dla Polski czy nie.

Oddanie prawa do samostanowienia organizacji międzynarodowej nie jest zaś żadnym testem wiarygodności, prawdomówności i intencji (słowa W. Kosiniaka – Kamysza) lecz zwykłą gierką polityczną na potrzeby kampanii do Europarlamentu, ale ci, którzy grają tymi argumentami nie zdają sobie sprawy, że jest to zwykły szantaż, do którego nie mają prawa, ani jako obywatele, ani jako politycy.

W imieniu Prawicy Rzeczypospolitej:

Krzysztof Kawęcki – prezes

Marian Piłka – wiceprezes

Jan Klawiter – poseł na Sejm RP

Plik PDF:

Informacja redakcji:

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Prawicy Rzeczypospolitej, wyłączenie licencji CC 3.0.

7 komentarzy

1. Popieram.

2. Narodowe Odrodzenie Polski

Popieram.

3. krolowa bona

Nie bardzo rozumiem, co ma stwierdzac taki zapis w konstytucji,poniewaz przystapienie do UE poprzedzal akt prawny /umowy ( kontrakty ) z UE , ktory reguluje szczegolowo czlonkostwo a nawet wystapienie z UE.
    Czy ma byc to “modlitwa” do Franza Timmersman’a czy “hold pruski 0.2” ?

Z uwagi na to nie mozna sie nie zgodzic z wywodem Prawicy Rzeczypospolitej i stwierdzeniem, ze wola takiego wpisu – deklaracji do konstytucji jest rzeczywiscie glownie chwytem w zwiazku z wyborami do parlamentu UE i na I. Komisarza UE.

I moze ma byc “elegackim ” kamuflazem, by uspokoic rozhiseryzowana UE, po tym jak pewna hrabina od siedmiu bolesci i inni platformiacy dostali nieustajacej biegunki, ze im ucieklo koryto i zorganizowali te kampanie kod-u i tych emerytowanych sedziow SN…oraz nakazali postepowanie karne przeciw Polsce za rzekome lamanie umow unijnych….

Prawica Rzeczypospolitej analizuje i argumentuje logicznie, mam wrazenie jednak, co do “federalizacji” UE ze posluguje sie jakims idiomem, ktory cos innego oznacza.

Prawdziwa federelizacja byla by wlasnie “Europa Ojczyzn” ale z jednakowymi prawami socjalnymi ( ubezpieczenie na wypadek bezrobocia, na wypadek choroby czy wypadku, swiadczenuami rodzinnymi i emerytalno-rentowymi, pensja minimalna itd .) i takim samym prawem podatkowym, co bylo by korzystne i dzialalo by antydumpingowo i przeciw wysysaniu wyksztalconych ludzi do panstw, ktore lepiej placa ale powodujac brak kadr medycznych czy innych itd.
    Przy tym trzeba by wreszcie zajac sie zamrozonym kryzysem waluty €uro i tym bezprocentowym drukowaniem €uro by przykryc kryzys w panstwach poludnia UE a np.w Niemczech masowy wykup mieszkan, calych ulic jako lokaty tych mas pieniedzy i extremalny wzrost czynszow za mieszkania oraz cen nieruchomosci i gruntow budowlanych, te kosmiczne spekulacje moga sie zle skonczyc…w Niemczech wybuchla dyskusja /awantura o upanstwowienie mieszkan i kolektywizacje wielkich koncernow np. BMW i wprowadzenie socjalizmu ( !!! )

4. ????? – Fragment wystąpienia p. Zięby. Zapewniam, p. Zięba podobnie jak prof. Matyja wie co mówi, w przeciwieństwie do ‘niektórych” kom. którzy
    mówią co wiedzą, albo i… 🙂
    “Konfederacja” to lawina, która zmiecie z Polski dziadostwo – Jerzy Zięba

Profesor Mirosław Matyja w Sobótce o Demokracji Bezpośredniej na żywo.

Niczego już ( na dany moment) nie popieram – gdyż czas dany minął!
    Uważam że snucie “takich teorii” – zapisów, kwalifikuje do wariatkowa, albo więzienia jako czysta forma prowadząca do zdrady stanu!

Musisz to wiedzieć! (463)Marnują nasze życie i zdrowie ciągli Ci sami…

5. No wreszcie mogę z czystym sumieniem was poprzeć i stwierdzić, że prawdziwa lewica też się pod tym podpisuje:
    “Pragniemy zapewnić, że Prawica Rzeczypospolitej, zawsze będzie miała na względzie dobro polskiego społeczeństwa oraz w pierwszym rzędzie dbałość o interes narodowy. Z tego też względu jest za Unią Europejską jako Europą Ojczyzn oraz przeciw dalszej federalizacji Unii Europejskiej pozbawiającej państwa suwerenności.”

Ale wyjdźcie jeszcze z religijnego otumanienia i pogońcie okupanta religijnego na śmietnik historii, a wtedy możemy wspólnie stworzyć naprawdę fantastyczny kraj rozwijający się na niezależnej etyce i egalitarnej kulturze słowiańskiej.

6. Stanisław Michalkiewicz: służalczość to wpisanie do konstytucji przynależności Polski do UE i NATO

7. wieczorynka

Ja chcę tylko przypomnieć, że ZSRR nie lekceważył Polski na arenie międzynarodowej i pomagał w odbudowie Polski. Jak obecnie Polska jest traktowana w Unii Europejskiej to: (wstawiamy dowolny wyraz).
    Artykuł uważam za bardzo rozsądny jak na obecne czasy.
    Przypomnę po raz kolejny, że mam lewicowe poglądy, jednak wspieram wszystkich co działają dla dobra Polski.